Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Laatste verzorging en opbaren

Een mooi afscheid zorgt voor fijne herinneringen

De laatste verzorging en het opbaren zijn een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Een mooi afscheid zorgt namelijk voor fijne herinneringen. Daarom vind ik het belangrijk dat dit gebeurt op een wijze die bij u past. En of er nu gekozen wordt voor een opbaring thuis of in een uitvaartcentrum, met alle liefde draag ik zorg voor een goed afscheid.

Lees verder onder de foto

Ik ben Alexander IJsendorn en heb aandacht voor iedereen.
Met mijn jarenlange ervaring als uitvaartleider, neem ik u aan de hand mee in een lastige tijd.
Graag ben ik uw houvast.
Ik begeleid u rustig en duidelijk en dat alles zonder verborgen kosten.

signature

Hier kunt u meer lezen over mij

De laatste verzorging

De laatste verzorging, in de volksmond ook wel afleggen genoemd, heeft al snel plaats na het overlijden van uw dierbare en zal vaak op bed plaatshebben. Met de juiste zorg ziet een overleden persoon er zoveel mogelijk uit zoals deze was. Vaak is het niet eens nodig, maar er kan desgewenst cosmetica gebruikt worden bij de verzorging van het gezicht en de handen of kan er eventueel gebruikt gemaakt worden van airbrush. Make-up wordt over het gezicht en over de handen verneveld, waardoor verkleuringen gemaskeerd worden. 

Helpen met de laatste verzorging

Misschien vindt u het een prettig idee om aanwezig te zijn bij de laatste verzorging. Of zelfs mee te helpen. Dat kan en dat mag. Ik zie dat het verzorgen van de overleden persoon door hun naasten van onschatbare waarde kan zijn. En als u liever niet meehelpt kan het al mooi zijn om er enkel bij aanwezig te zijn. Ik vind dat u in ieder geval de keuze moet kunnen maken wat uw rol daarbij is, het is namelijk een belangrijke stap binnen de rouwverwerking.

Waar opbaren?

Met regelmaat merk ik dat nabestaanden er voor kiezen hun dierbare thuis op te baren. Het geeft de ruimte om in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Als een thuisopbaring niet mogelijk is of u vindt dat niet prettig, kan de opbaring plaatshebben in een uitvaartcentrum. U spreekt dan met mij af wanneer u uw dierbare wilt bezoeken. Als u daarin meer vrijheid wilt hebben kunt u kiezen voor een eigen opbaarkamer, ook wel 24-uurskamer genoemd. U krijgt de sleutel van deze kamer en kunt op ieder gewenst moment naar uw dierbare toe.

Lees verder onderaan

Rouwkaarten

Een rouwkaart is een veelgebruikte manier om naasten, vrienden en kennissen op de hoogte te brengen van een overlijden. De rouwkaart, met bijbehorende enveloppe, is zoveel meer dan alleen de mededeling, het is een eerbetoon aan degene die overleden is en maakt deel uit van het persoonlijke afscheid. Het is dus belangrijk dat deze zorgvuldig wordt uitgezocht en de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

Meer informatie hierover leest u hier

Thanatopraxie / lichte balseming

Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier om een overleden persoon op te baren zonder daarbij gebruik hoeven te maken van een koelinstallatie. De overledene blijft er natuurlijker uitzien en omdat er geen koeling nodig is, voelt deze niet zo koud aan.

Deze speciale verzorging is bijvoorbeeld geschikt als er gekozen wordt voor een thuisopbaring. Thuis is het vaak warmer dan in een uitvaartcentrum en dat kan een negatieve invloed hebben op de conditie van het overleden lichaam.

Veel mensen denken dat balseming een soort zalf is. Dat is niet zo. Het is een behandeling waarbij een gedegen, opgeleide en erkende thanatopracteur de lichaamsvloeistoffen vervangt door een, voor ieder persoon uniek aangemaakte, conserverende en desinfecterende vloeistof. Het lichaam van de overleden persoon wordt zo voor een aantal dagen geconserveerd. Deze vloeistof is niet belastend voor het milieu. Zelfs op natuurbegraafplaatsen mag een persoon die gebalsemd is met deze vloeistof begraven worden.

Voorstanders van lichte balseming zijn van mening dat het beter is voor de rouwverwerking om afscheid te kunnen nemen van iemand die er “goed” uitziet. De staat van het lichaam gaat namelijk minder snel achteruit, de persoon oogt ontspannen, zogenaamde donkere lijkvlekken verdwijnen en de natuurlijke kleur komt grotendeels terug. Anderen vinden dat je juist de teruggang van het lichaam moet zien.

De belangrijkste vragen zijn volgens mij: “welke wens heeft iemand bij leven aangegeven?’’, ‘’welke verwachting heeft de familie?’’ en ‘’wat kan er?”. Aan de hand van de antwoorden kan lichte balseming een bewuste keuze zijn voor de laatste verzorging en opbaring. Iedere situatie is anders, iedere omgeving is anders. Maar het wordt als prettig ervaren dat lichte balseming een mogelijkheid is.

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download ChromeDownload FirefoxDownload Edge