Voorlopen

Het is een traditioneel gebruik dat de uitvaartleider voor de rouwauto uitloopt. Dat gebeurt iedere keer dat een overledene, tot het moment van begraven of cremeren, uitgaat of aankomt op een locatie als woning, kerk, begraafplaats of crematorium.
Dit ceremonieel gebruik heet voorlopen en wordt gezien als eerbetoon aan de overledene. Het voorlopen symboliseert de overgang van stilte naar beweging.
Meestal loop ik enkele tientallen meters om vervolgens de rouwauto te laten passeren. Als de overledene vanaf het huisadres gaat loop ik vaak de straat uit. Rijdt de stoet langs de woning van de overledene, dan stap ik aan het begin van de straat uit om, voor de rouwauto uit, langs het huis te lopen. Voor de woning wordt dan een moment stilgestaan.
Vaak loop ik alleen voor de rouwauto, maar tegenwoordig zijn er ook manieren te bedenken die het voorlopen iets persoonlijker en moderner maken. Zo kan het heel mooi zijn dat familieleden, vrienden en/of buren meelopen achter de rouwauto tot bijvoorbeeld het einde van de straat. Of ik loop met jonge kinderen aan de hand voorop, dat vinden zij best spannend.
Het voorlopen is een mooie traditie die ik graag in ere wil houden.
Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: