Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Terug naar blog overzicht

Lopen naar de begraafplaats?

Lopen naar de begraafplaats?

Dat is toch is van vroeger? Dat is waar, maar onlangs heb ik het toch voorgesteld.
 
Voorheen liep men vrijwel altijd naar de begraafplaats. De buren droegen de uitvaartkist van het woonhuis naar het graf. De begrafenisplechtigheid had dan al thuis plaatsgehad. De boerenkar werd alleen gebruikt als de begraafplaats wat verder weg was.
 
In 1829 werd besloten dat plaatsen met meer dan 1000 inwoners minimaal één begraafplaats buiten de bebouwde kom moesten hebben. De afstand werd daardoor soms zo groot dat overledenen per lijkkoets naar de begraafplaats werden gebracht. Vanaf de jaren vijftig won de rouwauto meer terrein en kwam het lopen in gedrang. Men vond dat ook de gang naar het graf met de tijd mee moest, dus de uitvaartkist ging de rouwauto in en de koets werd een tweede keuze.
 
Begrijpelijk, want lopen kan tegenwoordig niet meer bij iedere uitvaart. Het hangt af van de afstand. Een goede kilometer is nog goed te doen, maar voor een grotere afstand ben je toch al gauw op de auto aangewezen.
 
Mocht lopen wel een optie zijn dan zijn er drie voordelen te noemen. Ten eerste geeft lopen de minste belasting voor het milieu, ten tweede spaar je de kosten van een rouwauto uit en ten derde, en die vind ik eigenlijk het allermooiste, is de sfeer. Je hebt net een afscheidsdienst bijgewoond waarin dierbare herinneringen zijn gedeeld en mooie verhalen zijn verteld. Vervolgens stap je in de auto, de radio gaat aan, je kijkt nog even op je telefoon om je mail te checken of stuurt een appje en voordat je bij de begraafplaats bent, gaat het gewone leven alweer verder. Lopend blijf je daarentegen in dezelfde sfeer, de betrokkenheid blijft bij de uitvaart en bij de mensen waarmee je zojuist iets bijzonders hebt meegemaakt. Dat maakt lopen bij een uitvaart mooier.
 
Laatst had ik de eer een uitvaart te begeleiden vanuit de Ichtuskerk te Colmschate. De begrafenis had plaats op de begraafplaats niet ver van de kerk. Één keer raden hoe wij daar naar toe zijn gegaan.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Ik ben Alexander IJsendorn en heb aandacht voor iedereen.
Met mijn jarenlange ervaring als uitvaartleider, neem ik u aan de hand mee in een lastige tijd.
Graag ben ik uw houvast.
Ik begeleid u rustig en duidelijk en dat alles zonder verborgen kosten.

signature

Hier kunt u meer lezen over mij

Regionaal verbonden

De Hanze Uitvaartzorg verzorgt uitvaarten in de gemeente Deventer en omstreken. Het verzorgingsgebied bestaat onder andere uit Apeldoorn, Bathmen, Boskamp, Bussloo, Colmschate, Deventer, Diepenveen, Dijkerhoek, Epse, Harfsen, Heeten, Holten, Joppe, Kring van Dorth, Lettele, Loo, Nieuw Heeten, Okkenbroek, Olst, Oude Molen, Schalkhaar, Terwolde, Twello, Voorst, Wesepe, Wijhe en Wilp. Maar ook buiten deze regio kom ik met alle liefde naar u toe. Afstand is geen probleem.

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download ChromeDownload FirefoxDownload Edge